Dieta 1000 kcal – przepisy


Wiem jak trudno jest samemu komponować sobie posiłki alby były zdrowe no i takie jak być powinny. Sama zawsze mam z tym problem i pomaga mi wtedy internet. Zawsze znajdzie się tu wiele ciekawych przepisów na fajne potrawy.

Dzisiaj przedstawię Wam kilka pomysłów, które można zastosować do diety 1000 kalorii. Mam nadzieję, że każdemu coś przypadnie do gustu:).
I oczywiście potrawy pokazane poniżej można dowolnie komponować.

DZIEŃ 1

Śniadanie – 250 kcal:
Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.
II śniadanie – 100 kcal:
Mały banan.
Obiad – 350 kcal:
Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
Podwieczorek – 100 kcal:
Kromka chleba z masłem i pomidorem.
Kolacja – 200 kcal:
Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.

DZIEŃ 2

Śniadanie:
3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.
II śniadanie:
10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.
Obiad: 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
Podwieczorek:
10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.
Kolacja:
2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.

DZIEŃ 3

Śniadanie:
10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.
II śniadanie:
Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.
Obiad:
15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Podwieczorek:
2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem.
Kolacja:
Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).

DZIEŃ 4

Śniadanie:
Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką.
II śniadanie:
2 jabłka
Obiad:
10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe „frykadelki”. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. „Frykadelki” smażyć z warzywami.
Podwieczorek:
Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.
Kolacja:
Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora.

DZIEŃ 5

Śniadanie:
Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę.
II śniadanie:
Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem.
Obiad:
Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.
Podwieczorek:
Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.
Kolacja:
Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa

DZIEŃ 6

Śniadanie:
Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału.
II śniadanie:
5 kostek czekolady.
Obiad:
Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru.
Podwieczorek:
2 brzoskwinie.
Kolacja:
Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.

DZIEŃ 7

Śniadanie:
Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.
II śniadanie:
10 dag sera chudego ze szczypiorkiem
Obiad:
Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.
Podwieczorek:
Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa.
Kolacja:
Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej).

Smacznego!:)

Zobacz również:

Tags from the story
, , ,
Written By
More from Magdalena

Dieta Kapuściana

(autor: http://www.flickr.com/photos/iwona_kellie/5033414939/) Jest to dieta przeznaczona dla dorosłych, można ją zastosować np....
Read More

1 Comment

  • Moim zdaniem osoby, które liczą kalorię kroczą niewłaściwą ścieżką. Aby osiągnąć prawdziwe zdrowie należy nauczyć się kilku ważnych pro-zdrowotnych zasad, z których do najważniejszych należą:
    – zasada NIE-zapijania do jedzenia. Każdy kto zapija do jedzenia zaburza naturalny proces trawienia, co w dłuższej perspektywie powoduje tycie oraz wystąpienie różnych dolegliwości trawiennych.

    -kolejna zasada polega na unikaniu spożywania produktów białkowych z węglowodanami. Poprzestanę na tym 😉 Resztę znajdziesz na moim blogu 🙂

    Pozdrawiam i życzę zdrowych oraz wesołych świąt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.