Dieta proteinowa – przepisy

http://www.flickr.com/photos/friedtoast/462876058/

Jak obiecałam przyszedł czas na kilka przepisów do diety Dukana. Mam nadzieję, że potrawy zachęcą was do zastosowania tej diety i zainspirują do wymyślenia innych ciekawych smacznych potraw.:)

Faza I – faza ataku

Sałatka z tuńczyka

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2-3 jajka na twardo
pieprz
zioła

Tuńczyka odcedzamy na sicie dodajemy pokrojone jajka, następnie wszystko mieszamy dodajemy pieprz i zioła do smaku.

Pierś z kurczaka w musztardzie i ziołach

1 pojedyncza pierś z kurczaka
szczypta przyprawy curry
zioła
pieprz
łyżka musztardy

Na dzień przed podaniem smarujemy mięso musztardą, posypujemy ziołami, pieprzem i curry, po czym odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Podsmażamy zamarynowane mięso na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Gdy się zarumieni, dodajemy 1/3 szklanki wody i dusimy jeszcze pod przykryciem przez 8-10 minut.

Filet z dorsza pod pierzyną

1 filet z dorsza
jajko
mąka kukurydziana
przyprawy
jogurt

Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki tak 5×5 cm. Kawałki dorsza obtoczyć w jajku, a następnie w mące kukurydzianej i układać w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch wylać 2 rozbełtane jajka. Posypać bazylią. Piec w piekarniku.
Podawać z jogurtem.

Ser smażony

twaróg chudy
soda
przyprawy (sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa)

Twaróg rozdrabniamy, zasypujemy sodą (pół łyżeczki). Odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy, włączamy na mały ogień i mieszamy, ser zrobi się płyny. Mieszamy cały czas, aby nie dopuścić do wrzenia. Następnie zlewamy do miseczki, studzimy w lodówce. Jak już zgęstnieje można jeść.

Placki proteinowe

2 jajka
ok 2-3 łyżek zmielonych otrąb
proszek do pieczenia (troszeczkę)
troszkę słodziku
łyżka serka homo 0%

Jajka ubijamy ze słodzikiem, dodajemy zmielone otręby, dodajemy serek, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy z obu stron jak naleśniki. Do smaku można dodać 2 krople aromatu np. waniliowego.

Faza II – faza równomiernego rytmu utraty wagi

Sałatka z łososiem

10 dag wędzonego łososia
opakowanie serka wiejskiego
2-3 jajka na twardo,
mały pęczek szczypiorku wraz z dymką
ząbek czosnku
sól i pieprz

Łososia kroimy na drobne kawałki. Ugotowane wcześniej jajka przepuszczamy przez sitko. Następnie szatkujemy szczypiorek wraz z dymką. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszkamy i jemy:)

Bigos z młodej kapusty

główka młodej kapusty,
pojedyncza pierś z kurczaka, szklanka przecieru pomidorowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa przyprawy

Szatkujemy kapustę. Następnie ją lekko solimy i czekamy około pół godziny, aż zacznie puszczać sok. Wkładamy ją do garnka i podlewamy 1-2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie dodajemy do tworzącego się wywaru kostkę rosołową. Pierś kurczaka tniemy na drobną kosteczkę i przyprawiamy do smaku ulubionymi ziołami. Następnie podduszamy ją w rondelku z niewielką ilością wody. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy je do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy. Ponownie mieszamy i dalej gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

Kurczak a’la spaghetti

filet z kurczaka
pieczarki (dowolna ilość)
czosnek – 1 ząbek
pół cebuli
przecier pomidorowy
zioła prowansalskie
jogurt 0%

Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.

Fasolka szparagowa z pieczarkami

fasolka szparagowa żółta
fasolka szparagowa zielona
pieczarki
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
sok z cytryny do smaku

Fasolki obieramy z końcówek i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą (dodajemy pieprz), na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku.

Leczo

Pierś z kurczaka 100 g
Bakłażan 1 szt. (ok.250 g)
Cukinia 1 szt. (ok. 250 g)
Cebula 2 szt.
Pomidory 2 szt.
Vegeta, majeranek do smaku

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, sypiemy vegetą i majerankiem, na chwilę odstawiamy do lodówki. Następnie kroimy cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry). Kurczaka podsmażamy, dodajemy cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się należy dolać trochę wody i dusić. W oddzielnym naczyniu dusimy cukinię i bakłażana dolewając odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku.

W fazach III i IV jemy już to samo co w fazie II, tylko jeszcze bardziej urozmaicone, czyli dodajemy pieczywo, makaron czy ryż.

Wszystkim życzę smacznego i tym co stosują tą dietę i tym co nie.:)

Więcej przepisów można znaleźć np. na forum Wizażu.

Jeśli macie pomysły na inne potrawy lub już takie przetestowałyście:) proszę podzielcie się w komentarzach. Im więcej innych fajnych pomysłów tym lepiej.:)

Polecam również:

Zrzuć zbędne kilogramy bez efektu jojo! Jeśli chciałybyście dowiedzieć się jeszcze więcej na temat tej diety, jak również zapoznać się z większą ilością przepisów to polecam książkę:
Nie potrafię schudnąć 350 nowych przepisów

Są tam przepisy, które na pewno urozmaicą dietę, a odchudzanie stanie się łatwiejsze i smaczniejsze:) Książka dr Dukana.

Zobacz również:

Written By
More from Magdalena

8 minut

Przepraszam Was, za to że nie było posta w środę, ale niestety…...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.