Żywność dodająca energii

http://www.flickr.com/photos/anntatti/3981854968/

Na początku chciałam napisać, że przepraszam wszystkich za to, że nie dodałam piątkowego wpisu, po prostu zabrakło mi czasu.
I chciałam jeszcze wspomnieć, że wpisy będą dodawane zawsze w każdy poniedziałek, środę i piątek. I będę starała się nie zmieniać już dni. Więc zapraszam na kolejnego posta w środę.:)
No i zaczynamy na dziś….

Czasami zdarza mi się, że już na nic nie mam siły ani ochoty. W takich przypadkach muszę wypić kawę, zjeść coś słodkiego albo się przespać. Tylko że u mnie drzemka często za bardzo się przeciąga więc się nie sprawdza.
Jest jeszcze jeden sposób aby dodać sobie energii do dalszego działania. A jest to dodanie do swoich codziennych posiłków pewnych produktów.:)

Niestety aby naładowywać swój organizm energią należy ograniczyć kofeinę i słodycze, od których jesteśmy najczęściej już uzależnieni. Tutaj ja:)
Zamiast tych złych nawyków należy pić wodę z żeńszeniem, która też pobudza.

Najważniejszym składnikiem pokarmowym niezbędnym do osiągnięcia poprawy nastroju są witaminy z grupy B, a także witamina C, magnez, cynk, żelazo, koenzym Q10.

9 produktów dodających energii – zaczynamy:

1. Zboża

Stanowią dobre źródło witamin grupy B. Powoli uwalniając zawarty w nich cukier, zapewniają stały przepływ energii.

2. Warzywa

W zielonych warzywach (np. szpinak, brokuły czy szparagi) znajdziesz kompleks witamin z grupy B oraz niezbędne dla podwyższenia energii żelazo i magnez. Brokuły zawierają koenzym Q10, który ma decydujące znaczenie dla wytwarzania energii na poziomie komórkowym.

3. Kiełki

Powinno się jeść wszystkie rodzaje kiełków (np. nasion roślin strączkowych lub zbóż). Są podstawowym produktem dodającym energii – ożywiają, wzmacniają oraz regenerują organizm.
Kiełki posiadają bardzo duże stężenia przeciwutleniaczy.

4. Fasola mung

Fasola mung zawiera znaczne ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne. Kiełki fasoli mung obniżają również poziom „złego” cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.

5. Płatki owsiane

Płatki owsiane pełne są składników pokarmowych dodających witalności. Lecz ważne jest to, że potrafią utrzymać cukier we krwi na stałym poziomie. Po zjedzeniu owsianki na mleku od razu można zauważyć, że łatwiej jest się skoncentrować i zapamiętać nowe rzeczy.

6. Pestki słonecznika

Są bogatym źródłem białka, magnezu, żelaza, miedzi, witamin z grupy B, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i cynku. Można nosić je zawsze przy sobie, a gdy będzie potrzeba na zastrzyk energii, na pewno się przydadzą.

7. Wodorosty

Są najbogatszym źródłem mikroelementów oraz witamin z grupy B i C. Więc czasami dajcie się namówić na sushi albo orientalną zupę z wodorostami.:)

Written By
More from Magdalena

3 pomysły na nawodnienie i orzeźwienie organizmu

Kilka miesięcy temu opublikowałam wpis 5 prostych kroków do nawodnienia organizmu i...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.