Letnie owoce – źródło witamin

(autor: http://www.flickr.com/photos/pejotphoto/384790708/)

Powodem nieprawidłowego funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności i podatności na wirusy jest niedobór witamin i mikroelementów. Aby temu zapobiec należy wzbogacać diety w warzywa i owoce, które są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów organicznych tak bardzo potrzebnych naszym organizmom.

Dzisiaj zajmijmy się więc owocami.:)
Gdyż jeszcze jest czas na nie, choć już powoli dobiega końcowi.

Agrest – kiedy jest dojrzały, jest słodki i miękki. Jest ważnym źródłem witamin z grupy B, dostarcza potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz witaminy C.
Wpływa na procesy trawienia, wzrost kości i zębów.
100 gram – 41 kcal

Truskawki – jedząc je wzbogacamy nasz organizm w beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Truskawki mają działanie krwiotwórcze i wzmacniają organizm, zawierają również dużo błonnika, który przyśpiesza spalanie tłuszczów.
Truskawki powinni jeść osoby chore na wątrobę, nerki i reumatyzm.
100 gram – 28 kcal

Czereśnie – żółte, różowe, czerwone, czarne. W czereśniach znajdują się witamina C,witamina A, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan.
Czereśnie idealnie regulują przemianę materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i pęcherza, kamicy nerkowej, opóźniają również rozwój miażdżycy.
100 gram – 61 kcal

Jagody – zawierają dużo witaminy A, która wpływa pozytywnie na wzrok, poprawia koloryt skóry i stanowi ochronę przed promieniami UV.
100 gram – 45 kcal

Porzeczki – zarówno czarna, czerwona jak i biała to cenne źródło witaminy C (najwięcej witaminy C posiada czarna). Witamina C odpowiada za prawidłowy stan tkanki łącznej, poprawia odporność i przyspiesza gojenie ran. W porzeczkach znajdują się również witaminy z grupy B, PP, K, beta-karoten, żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, fosforan, kawasy organiczne.
Spożywanie porzeczek zapobiega przeziębieniom, reumatyzmowi i chorobom sercowym.
Ciekawostka: Porzeczka zawiera więcej witaminy C niż cytryna.
100 gram – 35 kcal

Duże ilości witaminy C znaleźć możemy też w owocach cytrusowych, jabłkach, malinach i jeżynach.

Wiśnie – zawierają antocyjany, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Znajdują się w nich witaminy A i C.
Wiśnie sprzyjają obniżeniu cholesterolu LDL i cukru. Działają moczopędnie, mają również właściwości przeciwzapalne.
100 gram – 47 kcal

Maliny – są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witaminy E i B1, potasu, wapnia, fosforu. Dzięki malinom możemy utrzymać zdrową skórę, kości i zęby. Sok z malin dobry jest na gorączkę.
Maliny są doskonałe na wzmocnienie odporności. Dzięki ich właściwościom możliwe jest złagodzenie biegunki i niestrawności.
100 gram – 29 kcal

Winogrona – zawierają wiele cennych witamin: A, PP, C, a także wapń, fosfor, żelazo, potas oraz mangan. Wspomagają pracę nerek, są łatwostrawne, energetyczne.
100 gram – 68 kcal

Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Dlatego latem powinniśmy korzystać ze świeżych owoców, które na pewno lepiej smakują niż w zimę. Ale oczywiście pamiętajcie, żeby zamrozić ich jednak jak najwięcej się da, aby rozkoszować się ich smakiem właśnie w zimie kiedy zawsze nam ich brakuje.

Mm.. ja właśnie idę zajadać winogrona.:)

Written By
More from Magdalena

Kolejna afera – AFERA RYŻOWA !!

W ostatnich miesiącach zasypywani jesteśmy różnymi spożywczymi aferami, była sól, jajka no...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.