Letnie owoce – źródło witamin

(autor: http://www.flickr.com/photos/pejotphoto/384790708/)

Powodem nieprawidłowego funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności i podatności na wirusy jest niedobór witamin i mikroelementów. Aby temu zapobiec należy wzbogacać diety w warzywa i owoce, które są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów organicznych tak bardzo potrzebnych naszym organizmom.

Dzisiaj zajmijmy się więc owocami.:)
Gdyż jeszcze jest czas na nie, choć już powoli dobiega końcowi.

Agrest – kiedy jest dojrzały, jest słodki i miękki. Jest ważnym źródłem witamin z grupy B, dostarcza potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz witaminy C.
Wpływa na procesy trawienia, wzrost kości i zębów.
100 gram – 41 kcal

Truskawki – jedząc je wzbogacamy nasz organizm w beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Truskawki mają działanie krwiotwórcze i wzmacniają organizm, zawierają również dużo błonnika, który przyśpiesza spalanie tłuszczów.
Truskawki powinni jeść osoby chore na wątrobę, nerki i reumatyzm.
100 gram – 28 kcal

Czereśnie – żółte, różowe, czerwone, czarne. W czereśniach znajdują się witamina C,witamina A, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan.
Czereśnie idealnie regulują przemianę materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i pęcherza, kamicy nerkowej, opóźniają również rozwój miażdżycy.
100 gram – 61 kcal

Jagody – zawierają dużo witaminy A, która wpływa pozytywnie na wzrok, poprawia koloryt skóry i stanowi ochronę przed promieniami UV.
100 gram – 45 kcal

Porzeczki – zarówno czarna, czerwona jak i biała to cenne źródło witaminy C (najwięcej witaminy C posiada czarna). Witamina C odpowiada za prawidłowy stan tkanki łącznej, poprawia odporność i przyspiesza gojenie ran. W porzeczkach znajdują się również witaminy z grupy B, PP, K, beta-karoten, żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, fosforan, kawasy organiczne.
Spożywanie porzeczek zapobiega przeziębieniom, reumatyzmowi i chorobom sercowym.
Ciekawostka: Porzeczka zawiera więcej witaminy C niż cytryna.
100 gram – 35 kcal

Duże ilości witaminy C znaleźć możemy też w owocach cytrusowych, jabłkach, malinach i jeżynach.

Wiśnie – zawierają antocyjany, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Znajdują się w nich witaminy A i C.
Wiśnie sprzyjają obniżeniu cholesterolu LDL i cukru. Działają moczopędnie, mają również właściwości przeciwzapalne.
100 gram – 47 kcal

Maliny – są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witaminy E i B1, potasu, wapnia, fosforu. Dzięki malinom możemy utrzymać zdrową skórę, kości i zęby. Sok z malin dobry jest na gorączkę.
Maliny są doskonałe na wzmocnienie odporności. Dzięki ich właściwościom możliwe jest złagodzenie biegunki i niestrawności.
100 gram – 29 kcal

Winogrona – zawierają wiele cennych witamin: A, PP, C, a także wapń, fosfor, żelazo, potas oraz mangan. Wspomagają pracę nerek, są łatwostrawne, energetyczne.
100 gram – 68 kcal

Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Dlatego latem powinniśmy korzystać ze świeżych owoców, które na pewno lepiej smakują niż w zimę. Ale oczywiście pamiętajcie, żeby zamrozić ich jednak jak najwięcej się da, aby rozkoszować się ich smakiem właśnie w zimie kiedy zawsze nam ich brakuje.

Mm.. ja właśnie idę zajadać winogrona.:)

Written By
More from Magdalena

Twoje ograniczenia. 6 prostych kroków do osiągnięcia celu!

Najważniejsze są przekonania. Bez nich nie wiedzielibyśmy kim jesteśmy. Każdy posiada swój...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.