Pizza domowa

Po co przepłacać, jak można zjeść coś smaczniejszego.

Pizza

Nawet stosując dietę, każdemu należy się od czasu do czasu chwila zatracenia. Żeby przez chwilę nie przejmować się co się je, może jedynie ile się zje, aby się nie przejeść:).

Więc dzisiaj proponuję wam przepyszną pizzę.

Pizza z pieczarkami, szynką, papryką i szczypiorkiem.

Składniki

Ciasto:
-> 300 gram maki
-> 20 g drożdży
-> pół szklanki ciepłej wody
-> sól
-> cukier

Dokładny opis wyrobienia ciasta na stronie tutaj.

Jeżeli ciasto będzie za wodniste,to dodać więcej mąki, a jak będzie za suche dodać wody.:)

Farsz:
-> pieczarki (ilość do woli, jak kto lubi, ale należy pamiętać, że pieczarki puszczają wodę w trakcie pieczenia)
-> szynka, plastry (ja miałam szynkę z indyka)
-> papryka, pokrojona w paseczki (też ilość dowolna)
-> szczypiorek (tak, żeby było trochę zielono)


-> można jeszcze dodać cebulę, ja akurat nie dodałam
-> ser (ja miałam mozzarelle, kupiony w biedronce, bardzo dobry:))

Ogólnie to każdy przecież może dodać inne składniki takie jakie lubi.

Sos czosnkowy:
-> 2 ząbki czosnku
-> śmietana gęsta (4 łyżeczki)
-> majonez (4 łyżeczki)
-> liście bazylii
-> sól (troszkę)
-> cukier (do smaku)

Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. I pyszny sos gotowy. Nawet lepszy niż w pizzerii:).
Gdy już ciasto jest gotowe, należy rozłożyć je w formie, polać ketchupem (lub jakimś sosem pomidorowym), ja miałam tylko ketchup. Następnie:

1. Rozkładamy pieczarki.

2. Kładziemy paprykę.


3. Rozkładamy równomiernie szynkę.


4. Troszkę szczypiorku.

5. Rozsypujemy dowolną ilość sera na położone składniki.


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st.C. I władamy do niego pizzę na ok. 15 minut.

I gotowe!!

Smacznego!!!:)
Tags from the story
, , ,
Written By
More from Magdalena

STOP GMO – ważne informacje, protest 25.11.2012

O GMO pisałam już tutaj prawie 2 lata temu. Więc nie będę...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.