DIETA ZIMOWA

(autor: http://www.flickr.com/photos/nyclovesnyc/3234911655/)

W końcu wracam..

Zima już na dobre wgryzła się w nasze życie, śnieg wszystko przysypał i codzienność stała się bardziej uciążliwa, no ale cóż… trzeba się przyzwyczaić.

W związku z tym, aby nam się łatwiej było przyzwyczaić przedstawiam dziś…

DIETA ZIMOWA

Zimą potrzebujemy więcej energii, gdyż musimy ocieplać nasze ciała.
Mamy również ochotę na dania obfitsze i bardziej kaloryczne niż zwykle.

W polskiej tradycji kulinarnej od zawsze w zimie dominowały tłuste dania: tłuste mięsa, pasztety, smalec na przekąskę i ziemniak jako podstawowe warzywo.
Podyktowane to było srogimi zimami, trybem życia i ciężką fizyczną pracą. Nawyki niestety pozostały, chociaż zimy już nie takie srogie (no może teraz ostatnio:)), a siedzący tryb życia góruje.

Jednak zimą, warto kalorie trzymać na wodzy, aby wiosną nie trzeba było znów walczyć ze swoją wagą.
Dieta zimowa ma charakter odchudzający.

Jeżeli zimą czujesz się ospały, mniej odporny na infekcję tzn. że twoja dieta jest nieprawidłowa.

Zalety diety zimowej:

+ dieta łatwa do realizacji,

+ dieta zapewnia dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne,

+ więcej energii (nie będziesz marznąć),

+ większa odporność (zmniejszone ryzyko zachorowań, przeziębień),

+ mniej w talii (nie przybierzesz na wadze).

Zasady diety zimowej:

Jesz często i niewiele, przynajmniej cztery posiłki. Najlepiej gdyby często posiłki były ciepłe, a jedząc co 3 godziny, możemy utrzymać równowagę cieplną w organizmie.

Obowiązkowo jedz śniadanie, może to być najkaloryczniejszy posiłek. Jedząc rankiem nie przybierzesz na wadze. Rano metabolizm jest najsprawniejszy i organizm najlepiej przerabia składniki odżywcze.
Zostało udowodnione, że jedzenie śniadań zapobiega przeziębieniom.

Dieta bogata w witaminy. Posiłki należy komponować przede wszystkim z pomidorów, papryki, roślin kapustnych i owoców cytrusowych, które o tej porze roku są najlepszym źródłem witamin A, C i E. Pomagają one wykorzystać energię z pożywienia i wzmacniają system odpornościowy.

Zimą potrzebujesz też więcej witamin z grupy B, istotnych ze względu na działanie przeciwdepresyjne.
Witaminy te są obecne na przykład: w fasoli, drobiu, rybach, wołowinie, ziarnach, orzechach i kiełkach.

Pamiętaj również o odpowiedniej ilości żelaza – gdyż bierze on udział w produkcji hemoglobiny, chroniąc przed anemią, zwiększając odporność i wzmacniając siły.
Żelazo zawiera: soczewica, kasze.

Warto też dodawać do potraw czosnek. Ma on działanie bakteriobójcze, co pomaga wzmacniać odporność i przeciwdziałać przeziębieniu. Czosnek to również źródło witaminy C i składników mineralnych. Jego nieprzyjemny zapach, można zniwelować przegryzając natkę pietruszki, nasiona kminku czy też wypijając jogurt naturalny.

Nie żałuj sobie rozgrzewających przypraw: imbiru, chili, cynamonu, pieprzu. One również dbają o utrzymanie ciepła naszego ciała.

Zimą 50% energii powinno pochodzić z węglowodanów. Jednakże ogranicz ilość ciasta, ciasteczek i białego pieczywa , mają one cukry proste, które tylko oszukują głód i sprzyjają gromadzeniu tłuszczu.
Jedz pieczywo pełnoziarniste, razowe, kasze. Są dobrym źródłem energii i zawierają sycący błonnik.
Energia to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia.

Oprócz diety nie zapominajmy również o ruchu!!

W następnym poście przykładowy jadłospis dla diety zimowej…:)

Tags from the story
, ,
Written By
More from Magdalena

Szpagat – zestaw ćwiczeń

Szukając inspiracji w internecie, trafiłam na to zdjęcie i musiałam je Wam...
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.