Szokujące kakao…cz.1

Miała pisać dziś o bieganiu, ale ostatnio dowiedziałam się bardzo intersujących informacji na temat kakaa i postanowiłaś się z Wami na ten temat podzielić.

drzewo kakaowe

Najpierw może trochę historii
i podstawowych informacji:

Kakao jest rośliną, która z terenów azteckich trafiła na kontynent europejski.Dla tych indiańskich plemion ziarna kakaowca były niezwykle cenionym surowcem, pełniły bowiem rolę płatniczego środka. Poza tym miały wielkie znaczenie w religijnych obrzędach, ponieważ to właśnie z nich przyrządzany był specjalny napój nazywany chocoloatl. Za jego pomocą kapłani podczas odprawiana obrzędów wprawiali się w trans. Kiedy kakao trafiło do Hiszpanii, stało się tam bardzo popularne, dodatkowo jego smak zaczęto wzbogacać cukrem oraz wanilią.

Co to jest kakao?
Zajrzałam do Wikipedii a tam: Kakao – nasiona z owoców kakaowca, z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.


Jak wygląda produkcja kakaa? Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na 3–7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) w celu ochrony przed pleśnią, palone, klasyfikowane na różne gatunki i mielone. Uzyskaną półpłynną masę rozdziela się na masło kakaowe i proszek kakaowy.

Skład chemiczny: Kakao oprócz białka i tłuszczu zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę, która występuje w śladowych ilościach. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao zawiera również nieaktywną po spożyciu fenyloetyloaminę.

No dobrze jeśli już wiecie jak to wygląda teoretycznie to zaraz dowiecie się jakie kakao ma przypisane na polskich stronach pozytywne właściwości, a jakie znalazłam informacje jak prawdopodobnie naprawdę jest.

Kakao, czekolada od zawsze kojarzy nam się z różnego rodzaju smakołykami, czy przepysznymi deserami itp. Gdy w wyszukiwarce wpisze się frazę: „kakao a zdrowie” od razu wyskakują nam tylko pozytywne właściwości jakie daje nam kakao, a negatywnych jak by nie było. Spytacie się pewnie jakie to właściwości? A więc:

  • kakao chroni zęby przed próchnicą,
  • reguluje sprawność komórek nerwowych,
  • obniża poziom napięcia i stresu,
  • rozluźnia i rozwesela,
  • chroni przed rakiem i chorobami serca,
  • opóźnia stany miażdżycowe.

Same super relatywy.:) Zaczęłam się zastanawiać, że to takie skakanie nad kakaem i zachwalanie go to może jest jakaś nagonka na to aby go częściej i więcej kupować. 
Kakao nazywane jest „napojem bogów„, ale aby na pewno dla nas tym napojem jest albo być powinien? Postanowiłam zagłębić się bardziej w ten temat i zobaczcie co znalazłam…

ps. dalsza część w jutrzejszym wpisie.:) Jeśli jesteście ciekawi co znalazłam, zapraszam.:)

 

Tags from the story
Written By
More from Magdalena

4 pomysły na ekologiczne środki czystości

Ekologią interesuję się od dawna. Nie chcę przyczyniać się do zanieczyszczania naszego...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.