Jak wzmocnić naszą odporność zimą, czyli naturalne produkty w walce z przeziębieniem

Wielkimi krokami zbliża się do nas Zima. Zmienne pogody i chłodne dni, do których powoli przyzwyczaja się nasz organizm powodują, że możemy czuć się trochę osłabieni jak również łatwiej jest się przeziębić. Teraz nadszedł czas na to abyśmy bardziej dokładnie przyjrzeli się naszemu organizmowi i pomogli mu przetrwać nadchodzące dni.
Z pomocą przychodzą, jak w temacie, naturalne produkty, które mogą pomóc nam wzmocnić naszą odporność.

Jako pierwszy prezentuję Wam IMBIR. Imbir to wyjątkowo zimowa przyprawa, charakteryzuje się tym, że ma specyficzny, silny aromat, przypominający nieco odświeżający zapach owoców cytrusowych. 
Jest powszechnie znany ze swoich dobroczynnych właściwości. Można go znaleźć jako jeden ze składników leków na choroby reumatyczne, sercowo-krążeniowe czy alergie. Obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienia. Zwalcza ból głowy, zaburzenia żołądkowe,pomaga w tzw. chorobie lokomocyjnej, przynosi również ulgę przy bólach menstruacyjnych, działa moczopędnie, reguluje pracę nerek, jest także afrodyzjakiem. Jak również działa także na naszą odporność, działa odkażająco i przeciwzapalnie. Dodając go, np. kilka plastrów do herbaty, możemy w znaczny sposób uchronić się przed gorączką i przeziębieniem.

CZOSNEK to naturalny antybiotyk, jest znany ze swoich właściwości antywirusowych. Zawarte w nim substancje zwalczają drobnoustroje i pomagają przeciwdziałać infekcją. Czosnek również obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów, reguluje również stężenie cukru we krwi, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia. Jest naturalnym źródłem selenu.
Nie trzeba spożywać go dużo, aby uodpornić dodatkowo nasz organizm. W moim wcześniejszym wpisie Pizza domowa, zamieściłam przepis na sos czosnkowy. Polecam zrobić sobie taki sos i np. dodawać go np. do kanapek czy surówek.

MIÓD stosowany jest w stanach przeziębieniowych, kiedy nie jest się jeszcze bardzo chorym. Wzmaga on odporność organizmu, co chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia. W trakcie leczenia ustępują stopniowo objawy towarzyszące początkowej fazie przeziębienia, takie jak kaszel, chrypka, drapanie i ból gardła, dreszcze oraz podwyższona temperatura ciała. Jednak jeśli chcemy, żeby miód działał na nas jak lekarstwo, powinno się zjadać jedną łyżeczka miodu codziennie, przez 360 dni w roku, wtedy zadziała jak szczepionka i podkręci układ immunologiczny uodparniając organizm na wiele chorób.
Niebawem pojawi się przydatny wpis na temat różnych rodzai miodów, bo każdy z nich ma inne właściwości zdrowotne.:)

CYTRYNA ma właściwości antybakteryjne. Jest bogata w witaminę C, która pomaga zwalczać pierwsze objawy choroby. Cytryna jest bardzo skuteczna przy kaszlu, przeziębieniu i grypie. Polecam dodawać ją do herbaty. Mniam..

MALINY, a dokładniej SOK MALINOWY, z tego względu, że o tej porze roku malin przecież już nie ma. Doskonale pomagają w leczeniu przeróżnych przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Zarówno sok, jak i napar z liści malin mają działanie napotne. Sam napar z liści działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Jest także uważany za lekarstwo na biegunki, nieżyty jelit i żołądka. Medycyna ludowa poleca także maliny w leczeniu niedokrwistości. Zawierają one dużo żelaza i tym samym wzmacniają czerwone krwinki i stymulują organizm do ich produkcji.

I ostatni produkt na drodze do naturalnych wspomagaczy uodparniających nasz organizm to SOK ŻURAWINOWY. Jego właściwości można porównać do właściwości soku malinowego, ale… Podobno codzienne spożywanie ok. 300 gramów soku z żurawiny zmniejsza ilość bakterii Escherichia Coli i zapobiega ich osiadaniu na ścianach dróg moczowych. Sok taki uodparnia nas również na różnego rodzaju infekcje, może też wspomagać leczenie już infekcji istniejących. Sok z żurawiny stosuje się w przypadkach przeziębień, schorzeń reumatycznych, anginy, zakażeń dróg moczowych, przy problemach z żołądkiem, trzustką i jelitami.

Szybki przepis na miętową miodowo-cytrynową herbatkę uodparniającą

Potrzeba:
1 łyżka mięty,
1 łyżka miodu,
sok z jednej cytryny

Opis przygotowania:

1 łyżkę mięty zaparzyć w litrze wody przez ok 5 min. Następnie poczekać, by herbatka była ciepła. Dodać miód i sok z cytryny. Voila!

ps. przed posłodzeniem miodem herbatka nie może być gorąco, gdyż miód wtedy straci wszelkie swoje właściwości

Moja herbatka właśnie się parzy, a ja teraz idę położyć się pod kołderkę i powygrzewać.:)

Pozdrawiam Was gorąco, 
Magdalena S.

A wy jakie macie swoje sprawdzone rady i sposoby, aby ustrzec się przed przeziębieniem i chorobą?
Zainteresował Cię ten wpis? Zapraszam do komentowania.:)
Written By
More from Magdalena

Pomarańczowo-marchwiowy sok na zimę:)

Uwielbiam pić soki z świeżo wyciśniętych owoców lub warzyw przerobionych w sokowirówce....
Read More

1 Comment

  • Dzięki za fajny przepis ja wypróbowałam coś takiego i jest z czosnkiem…

    Nalewka z imbiru i czosnku
    Składniki:
    5 ząbków czosnku
    2 cytryny
    kawałek kłącza imbiru – ok. 3 cm
    3 łyżki miodu
    około 1/2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
    Czosnek przecisnąć przez prasę, imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Do słoika o pojemności ok. 330 ml wrzucić czosnek i imbir. Dodać sok z cytryn i miód. Zakręcić słoik i energicznie potrząsnąć. Odstawić na 24h. Następnie przecedzić przez sitko i dolać wody, tyle, żeby słoik był pełny. Przechowywać w lodówce. Pić 1-2 łyżki 2 x dziennie. Można też nie dodawać wody i pić po łyżeczce od herbaty bo jest piekielnie ostre:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.