Pij mleko…..

Uważa się, że mleko powinno się pić, gdyż będziemy mieli mocne kości, dobre trawienie, szczupłą sylwetkę, czy nasza odporność będzie silniejsza. Według specjalistów od reklamy nabiał to lek na wszystko.
https://lh5.googleusercontent.com/-kyOsUTJ-LLE/TYPhbty_4fI/AAAAAAAAAYU/R9W1tPjXqsA/Mleko_kosci_wapn_magnez_produkty_firmy_CaliVita.jpg
Jak to jest z tym mlekiem?

Do trawienia cukru zawartego w mleku, czyli laktozy, potrzebny jest
enzym zwany laktazą. W ciągu pierwszych czterech lat życia produkcja
laktazy w jelicie cienkim spada średnio o 90 proc.. Spadek taki
obserwuje się u wszystkich ssaków, gdyż w okresie dorosłości enzym ten
nie jest po prostu do niczego potrzebny. Szacuje się, że nietolerancja
laktozy występuje u ponad 90 proc. Azjatów, 65-70 proc. Afrykańczyków,
45-81 proc. Afroamerykanów, 50-75 proc. Indian. W Polsce nie toleruje
mleka co czwarta osoba dorosła.
Spożywanie mleka i jego przetworów jest czymś powszechnym jedynie dla
kilkunastu procent populacji ludzkiej (przede wszystkim Europejczyków i Amerykanów), a duża część ludzi w ogóle ich
nie używa. A więc skąd oni czerpią materiały budulcowe dla kości?
Mit wapnia
Od dzieciństwa wpaja nam się, że krowie mleko jest niezastąpionym
źródłem wapnia, które z kolei pomaga nam w budowie mocnych kości. W
rzeczywistości wapń może być dostarczony do organizmu również z
produktów roślinnych. Dobrym jego źródłem są warzywa liściaste (jarmuż,
kapusta, nać pietruszki, szpinak, brukselka), tofu, brokuły, warzywa
strączkowe, mąka z pełnego przemiału, otręby
. Bogate w wapń są także
suszone owoce
takie (figi i morele), orzechy, w szczególności migdały i
orzechy brazylijskie oraz różne nasiona, w tym sezam (także tahini,
czyli pasta z jego ziaren).
Wbrew wcześniejszym przypuszczeniom, badania naukowe nie udowodniły,
że mleko chroni przed osteoporozą. Faktem jest, że społeczeństwa, które
spożywają dużo nabiału, mają również wysoki odsetek zachorowań na tą
chorobę, np. Amerykanie czy Holendrzy. Z kolei w krajach, w których nie
spożywa się mleka albo pije się go bardzo mało, czyli w Afryce, w
Chinach i w Japonii, osteoporoza występuje niezwykle rzadko.
Społeczeństwa te zaspokajają zapotrzebowanie na wapń za pomocą produktów
roślinnych.

Pij mleko…
Pij mleko będziesz wielki”. Ten popularny slogan kampanii promującej
picie mleka ma w sobie sporo prawdy, gdyż mleko krowie (a także mięso)
zawiera duże ilości IGF-1 (insulinopodobnego czynnika wzrostu, przyp.
red.), który przyspiesza wzrost cieląt.
Cielęta w momencie urodzenia ważą około 40 kg i w ciągu dwóch lat
dojrzewania osiągają masę około 900 kg. Człowiek natomiast, aby osiągnąć
masę 50-80 kg, potrzebuje 20 lat. Mleko krowie zawiera więc duże ilości
czynnika wzrostu, ale „zaniedbuje” mózg, który w przypadku bydła nie ma
tak wielkiego znaczenia jak w przypadku ludzi. Mleko ludzkie jest
przystosowane do szybkiego rozwoju kory mózgowej, ale znacznie
mniejszego tkanki mięśniowej i kostnej.
Podwyższenie stężenia IGF-1 u ludzi może być niebezpieczne, ponieważ
hormon ten przyśpiesza wzrost i podziały komórek. Wysoki poziom tego
czynnika uważany jest za czynnik ryzyka raka piersi i prostaty.
W 1998 roku przeprowadzono badania kobiet przed menopauzą i
stwierdzono, że u osób z najwyższym poziomem IGF-1 ryzyko zachorowania
na raka piersi było trzykrotnie wyższe niż u kobiet, których poziom
IGF-1 był niski. Wśród kobiet poniżej 50. roku życia ryzyko to
zwiększało się siedmokrotnie. Inne badania wykazały, że wysoki poziom
IGF-1 u mężczyzn jest silnym wskaźnikiem raka gruczołu krokowego.
Krytycy tej hipotezy argumentują, że hormon ten jest niszczony i
unieszkodliwiany podczas trawienia. Badania prof. Jane Plant
(zamieszczone w książce „Your life in your hands”) wykazują jednak, że w
rzeczywistości jego unieszkodliwieniu zapobiega kazeina, podstawowe
białko mleka, a proces homogenizacji mleka może jeszcze zwiększać ryzyko
zachorowania na raka, umożliwiając hormonom szybszy dostęp do
krwiobiegu.
Mleko a cukrzyca 
Gdy na przełomie lat 70. i 80. zaczęło dorastać pierwsze pokolenie
dzieci wychowanych na krowim mleku, okazało się, że pokolenie to o wiele
częściej zapada na cukrzycę insulinozależną. Istnieje wiele badań
wykazujących ścisły związek między piciem mleka w wieku dziecięcym a
zachorowalnością na cukrzycę typu I. Jak to możliwe?
Białka mleka przypominają molekuły komórek beta trzustki, które
wydzielają insulinę. W niektórych przypadkach system immunologiczny
wytwarza przeciwciała na białko mleka, które pomyłkowo atakują i niszczą
komórki beta. Ogranicza to możliwości produkcji insuliny i może
prowadzić do cukrzycy. Niepodawanie mleka dzieciom w pierwszych
miesiącach życia może obniżyć ryzyko zachorowania.
Największy odsetek osób chorych na młodzieńczą odmianę cukrzycy
notuje się w Finlandii, w której przypada także największa ilość mleka
na głowę dziecka. Następnymi krajami w tej smutnej statystyce są Szwecja
i Norwegia, Dania i Wielka Brytania – mleczni potentaci.
Jogurt na infekcję?
Zimą chętnie sięgamy po jogurty probiotyczne, wierząc, że uchronią
nas przed infekcjami. Reklamy zachwalają, że bakterie probiotyczne
zawarte w jogurtach podnoszą naszą odporność. Ich działanie wydaje się
mocno przesadzone.
W 2010 roku urzędnicy z Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności
(EFSA) zlecili analizę prawie 800 najbardziej popularnych probiotycznych
przetworów mlecznych. Badanie wykazało, że hasła, którymi kuszono w
reklamach, nie znajdują pokrycia w rzeczywistości. Niezależny panel
naukowców EFSA nie odkrył związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy
konsumpcją produktów ze szczepami bakterii Lactobacillus fermentum i
Lactobacillus plantarum a stanem układu immunologicznego.
Ciekawostka z Danonem
Za wprowadzanie konsumentów w błąd słono zapłacił Danone, który
został ukarany przez amerykańską Federalną Komisję Handlu. Koncern
musiał wypłacić 21 mln dol. odszkodowania. Reklamy głosiły, że bakterie
zawarte w jogurtach Activia wspomagają regularne funkcjonowanie przewodu
pokarmowego, a napój DanActive (w Polsce znany jako Acitmel) podnosi
odporność organizmu. Zdaniem komisji nie ma żadnych naukowych dowodów,
które wykazywałyby wpływ jogurtów na podniesienie wydajności układu
immunologicznego oraz trawiennego, a konsumenci mają prawo do prawdziwej
informacji w sprawach dotyczących zdrowia. Komisja podkreśliła, że
koncernowi nie wolno było posługiwać się informacjami, które nie zostały
potwierdzone przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA).
Danone podpadł również w Wielkiej Brytanii. W 2009 roku organizacja
Advertising Standards Authority (ASA) zakazała emisji reklamy
telewizyjnej Actimela, w której producenci przekonywali, że wspiera on
naturalną odporność dzieci. Danone odpierał te zarzuty, utrzymując że
twierdzenia użyte w reklamie zostały poparte wynikami ośmiu badań
przeprowadzonych wśród dzieci. Koncern zapomniał jednak dodać, że część z
nich została przeprowadzona w dość specyficznych warunkach: wśród
hospitalizowanych w Indiach dzieci, które cierpiały na ostrą biegunkę.
Według dr Gemmy Walton z University of Reading korzystniejsza od
picia jogurtów probiotycznych może być dieta bogata w prebiotyki, czyli
składniki pokarmowe pochodzenia roślinnego niemogące ulec strawieniu w
układzie pokarmowym (głównie skrobia i błonnik) i odżywiające w ten
sposób dobroczynne bakterie i stymulujące rozwój prawidłowej flory w
jelitach. Zalicza się do nich m.in.: ziemniaki, owies, cykorię, banany i
płatki zbożowe
. Jej badania wskazują, że dzięki diecie bogatej w te
produkty liczba dobrych bakterii w jelitach wzrasta.
Artykuł zaczerpnięty ze strony: vege.com.pl
Jak podobał Wam się ten artykuł? Ja od dawna staram się już nie pić mleka. Zdarza mi się to  jeszcze sporadycznie do kawy, której też często nie piję. Zgadam się z tym artykułem, że mleko i przetwory mleczne nie są nam w zupełności potrzebne, aby być zdrowym. Co Wy o tym sądzicie?
Tags from the story
, ,
Written By
More from Magdalena

Bo zdrowie to podstawa – KIEŁKI (2)

Może trudno w to uwierzyć, ale mały kiełek zawiera więcej skoncentrowanych składników...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.