Pyszne gołąbki z kaszą i pieczarkami

Witam Was:)
Ostatnio pomyślałam, że zacznę dodawać na  bloga częściej różne przepisy potraw, które sama wypróbowałam i są na pewno pyszne, a zaznaczę tutaj, że ja jestem bardzo wybredna:) Pomyślałam, że będzie to fajne urozmaicenie bloga i na pewno dawka inspiracji dla Was. Oczywiście wszystkie potrawy będą wegetariańskie, wcześniejsze, które kiedyś pokazałam, były mięsne, nie skasuje ich, ale innych mięsnych już tutaj nie będzie.
I od dzisiaj w pasku bocznym, będę dodawała każde jedzonko, które zostanie tutaj przedstawione, abyście w przyszłości mogli bez problemu do wybranej potrawy zajrzeć.:)
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować
pyszne
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
polane sosem pomidorowym.

Potrzeba:
  • liście kapusty,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 torebki kaszy gryczanej (200 g),
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 1 cebulka,
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy (bazylia, oregano).
Farsz:
Najpierw należy ugotować kaszę gryczaną (według przepisu). W między czasie pieczarki i cebulę pokroić i troszkę poddusić (doprawić solą i pieprzem), następnie zostawić na ogniu aż do odparowania wody. Jak wszystko wystygnie zmieszać w jednej misce i doprawić innymi przyprawami. I farsz gotowy.
Opis przyrządzania:
Liście kapusty umyć. Na każdy liść nakładać trochę farszu i zawinąć. Rozłożyć równomiernie w garnku. Pomidory z puszki rozgnieść i całość wlać na już uformowane gołąbki (jak by było za mało to dolać troszkę wody). Gotować aż lekko zmięknie kapusta. I voila!.:)

Jest to przepyszna alternatywa zamiast tradycyjnych gołąbków. Jeśli spróbujecie, to obiecuje,  że będziecie chcieli więcej.:)

Pozdrawiam

Magdalena:)

Written By
More from Magdalena

1. Ryba z warzywami i ryżem

Dziś troszkę o jedzeniu, a dokładnie przedstawię Wam jedną z potraw, którą...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.