Makaron z suszonymi pomidorami, szpinakiem i pieczarkami.

Bardzo szybka i zdrowa potrawa, mam nadzieję, że Wam zasmakuje, bo ja się w niej zakochałam..:)
Zapraszam do przepisu.

Makaron z suszonymi pomidorami,
szpinakiem i pieczarkami

Całkowity czas przygotowania:
= ok. 20 minut

Potrzeba (przepis dla dwóch osób):

♦ ok. 200 g makaronu,
♦ słoik suszonych pomidorków (ja mam domowej roboty, jeśli ze sklepu, to polecam te najzwyklejsze bez dodatków),
♦ pół paczki mrożonego szpinaku – może być nawet trochę więcej (osobiście używam tego w formie brykiecików),
♦ 5-6 sporych pieczarek,
♦ przyprawy (pieprz, sól, oregano, bazylia, polecam również szczyptę ostrej papryki:)),
♦ oliwa z oliwek i olej linany (tłoczone na zimno) do polania.

Opis:

Makaron gotujemy al dente. Na patelnię wrzucamy szpinak i dolewamy pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem aż szpinak stanie się miękki. W między czasie kroimy pieczarki na plasterki. Gdy szpinak będzie miękki, dodajemy pieczarki i suszone pomidorki (z których wcześniej odleliśmy zalewę ) i gotujemy już bez przykrycia, gdyż pieczarki dodatkowo puszczą wodę, a zależy nam aby jej większa część odparowała. Gdy makaron już się ugotuje – odcedzamy go i nakładamy na talerze. Do gotujących się warzyw dodajemy przyprawy, mieszamy i gotowe.:)
Na wyłożony już makaron nakładamy warzywa. Następnie, aby wszystkie składniki nasz organizm lepiej przyswoił polewamy wszystko łyżką oliwy z oliwek i łyżką oleju lnianego. Ważne! Najlepiej, aby były tłoczone na zimno..

Życzę SMACZNEGO!:)

Pozdrawiam,
Written By
More from Magdalena

Pyszne domowe mleczko kokosowe

Jeżeli lubicie potrawu z użyciem mleczka kokosowego to ten przepis jest idealny...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.