Pyszne domowe mleczko kokosowe


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/jestzdro/domains/jestzdrowo.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 300

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/jestzdro/domains/jestzdrowo.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 303

coco-607349_960_720

Jeżeli lubicie potrawu z użyciem mleczka kokosowego to ten przepis jest idealny dla was. 🙂

Mleczko kokosowe sprawdzi się w wielu daniach, sama bardzo je lubię. Jednak o takim mleczku ze świeżego kokosa w naszym klimacie możemy pomarzyć, a u nas najczęściej możemy je dostać w puszce, co jak wiadomo nie jest dobrym i zdrowym rozwiązaniem. Sama od długiego już czasu, gdy najdzie mnie ochota, robię sobie taką namiastkę tropików w domu. Dziś chciałam się z wami podzielić przepisem na mleczko kokosowe, które uwielbiam. Wyprodukowanie takiego mleczka zajmuje stosunkowo mało czasu, warto spróbować.:)

Na co dzień z „rzeczy kokosowych” dysponujemy wiórkami kokosowymi. Tutaj też warto sprawdzać etykiety, aby się nie nabrać. Skład ma być: 100 % wiórki kokosowe i tyle lub aż tyle. Kupuję zazwyczaj wiórki kokosowe ekologiczne, ale ostatnio znaleźliśmy takie bez dodatków w Lidlu. Naprawdę warto czytać etykiety. A teraz przechodzimy do przepisu. 🙂

Do zrobienia mleczka kokosowego będzie nam potrzeba:

  1. Szklanka wiórek kokosowych
  2. 2 szklanki gorącej wody
  3. Blender

Opis przyrządzenia:

Szklankę wiórków kokosowych zalewam 1 szklanką wrzątku. Czekam 1,5 godziny, aż wiórki namiękną i blenduję. Mocno przeciskam przez cienką ścierkę lub np. pieluchę tetrową. Następnie do pulpy dolewam kolejną szklankę gorącej wody i blenduję. Ponownie mocno przeciskam i mleczko kokosowe gotowe. 🙂 Prawda, że proste?

20150824-coconut-milk-shutterstock

Takie mleczko świetnie sprawdzi się np. do zup krem, nada mi ciekawego interesującego i charakterystycznego dla klimatu tropikalnego smaku. Idealne będzie również dla wielbicieli owsianek. Można go również użyć do zrobienia np. domowego ptasiego mleczka według przepisu z  bloga tth.

Uwaga! Domowe mleczko kokosowe może postać w lodówce do 3 dni. Podczas stania może się rozwarstwić, co jest typowe, wtedy należy go przed użyciem po prostu potrząsnąć.

– Pozdrawiam, Namaste, Magda:)

zdjęcia: pixabay i klik

Written By
More from Magdalena

GMO – cała prawda cz. 1.


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/jestzdro/domains/jestzdrowo.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 300

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/jestzdro/domains/jestzdrowo.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 303
GMO. „Technologia przyszłości, która dzięki manipulacji genami da nam super-warzywa, super-owoce i...
Read More

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.