Witam Was:)
Ostatnio pomyślałam, że zacznę dodawać na bloga częściej różne przepisy potraw, które sama wypróbowałam i są na pewno pyszne, a zaznaczę tutaj, że ja jestem bardzo wybredna:) Pomyślałam, że będzie to fajne urozmaicenie bloga i na pewno dawka inspiracji dla Was. Oczywiście wszystkie potrawy będą wegetariańskie, wcześniejsze, które kiedyś pokazałam, były mięsne, nie skasuje ich, ale innych mięsnych już tutaj nie będzie.
I od dzisiaj w pasku bocznym, będę dodawała każde jedzonko, które zostanie tutaj przedstawione, abyście w przyszłości mogli bez problemu do wybranej potrawy zajrzeć.:)
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować
pyszne Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
polane sosem pomidorowym.
pyszne Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
polane sosem pomidorowym.
Potrzeba:
- liście kapusty,
- 500 g pieczarek,
- 2 torebki kaszy gryczanej (200 g),
- puszka pomidorów krojonych,
- 1 cebulka,
- sól, pieprz
- inne przyprawy (bazylia, oregano).
Farsz:
Najpierw należy ugotować kaszę gryczaną (według przepisu). W między czasie pieczarki i cebulę pokroić i troszkę poddusić (doprawić solą i pieprzem), następnie zostawić na ogniu aż do odparowania wody. Jak wszystko wystygnie zmieszać w jednej misce i doprawić innymi przyprawami. I farsz gotowy.
Opis przyrządzania:
Liście kapusty umyć. Na każdy liść nakładać trochę farszu i zawinąć. Rozłożyć równomiernie w garnku. Pomidory z puszki rozgnieść i całość wlać na już uformowane gołąbki (jak by było za mało to dolać troszkę wody). Gotować aż lekko zmięknie kapusta. I voila!.:)
Jest to przepyszna alternatywa zamiast tradycyjnych gołąbków. Jeśli spróbujecie, to obiecuje, że będziecie chcieli więcej.:)
Pozdrawiam
Magdalena:)