Za oknami już chłodniej, jesień wdziera się do naszego życia wielkimi krokami, czyli zaczyna się sezon na świeże ORZECHY WŁOSKIE. Już pojawiają się pod drzewami, już pękają łupinki.. trzeba tylko pozbierać i zajadać się nimi.
Orzech włoski w Polsce zaczął być uprawiany przez mnichów już w średniowieczu (odmiana nosiła nazwę „Jacek” od św. Jacka, który pierwsze orzechy sprowadził z Rzymu w XII w. Był uznawany za owoc idealny poprawiający jasność umysłu, zdrowie i urodę. Nasi dziadowie szybko zrozumieli, że drzewo to ma bardzo dużo zastosowań: budowlanych (szybko rośnie oraz jest podatny do wszelkiej obróbki), leczniczych (o tym w dalszej części artykułu). Stąd przy prawie każdym domu rośnie jeden lub kilka drzew orzechowych. Latem jego rozłożyste konary dają błogi i upragniony cień, a jesienią orzechy które starczają na całą zimę.
Owocuje już od 5 -15 lat od posadzenia do nawet 500 lat. W Polsce najstarsze drzewo ma ponad 130 lat.
Orzechy włoskie są jednym z niewielu produktów, które potrafią w ciele człowieka zrobić cuda. W ponad 60% składa się z tłuszczy z czego większość to tłuszczy nienasycone. Na sto gram orzecha 9 gram Omega -3 i 38 gram Omega -6. Posiada 15 % białka i 13% węglowodanów. Osoby będące weganami i wegetarianami powinny pamiętać o dziennej porcji orzecha będącego doskonałym źródłem doskonale przyswajalnego białka. Są świetne dla osób pracujących umysłowo i uczniów ze względu na duże ilości fosforu i magnezu, które poprawiają zdolność koncentracji i zapamiętywania.
Orzechy włoskie zawierają:
Minerały na 100g.
wapno 98.0mg 10%
żelazo 2.9mg 16%
magnez 158mg 40%
fosfor 346mg 35%
potas 441mg 13%
sód 2.0mg 0%
cynk 3.1mg 21%
miedź 1.6mg 79%
mangan 3.4mg 171%
selen 4.9mcg 7%
Witaminy na 100g
witamina A 20.0IU 0%
witamina C 1.3mg 2%
witamina E 0.7mg 4%
witamina K 2.7mcg 3%
tiamina B1 0.3mg 23%
ryboflawina B2 0.2mg 9%
niacyna B3 1.1mg 6%
witamina B6 0.5mg 27%
kwas foliowy 98.0mcg 25%
witamina B12 0.0mcg 0%
kwas panteonowy B5 0.6mg 6%
Zastosowanie Orzecha włoskiego:
- uzupełnia niedobory witamin i minerałów
- olejem z orzecha włoskiego leczy się choroby nerek,
- zielone części ,tj łupiny i liście są bogate w JOD
- Zaleca się spożywanie kilku orzechów włoskich:
– w stanach depresyjnych,
– przy przemęczeniach,
– przy anemii ( ze względu na dużą ilość żelaza, witaminy B6 i B3)
Pozdrawiam serdecznie Łukasz 🙂
*zdjęcia : Pixabay
Ciekawy artykuł, nie wiedziałem, że orzechy mają aż tyle zdrowotnych właściwości, dzięki.
Moja babcia zawsze powtarzała – jedz orzechy, będziesz zdrowy. No i miała rację 🙂
Prawda znana od wielu lat, że orzech zawsze zdrowy + zawiera zdrowe tłuszcze 🙂
Uwielbiam włoskie orzechy, fajnie że mają też właściwości prozdrowotne 🙂
Gorzej jeśli dla kogoś są tak ciężkostrawne, że praktycznie nie do przyjęcia…
Nie wiem czy wiesz, ale wszystkie orzechy i nasiona powinno się moczyć od 8 do 20h przed zjedzeniem. W skórce lub zaraz pod nią występuje szereg trucizn chroniących nasiono przed robakiem. Dopiero zapoczątkowanie procesu kiełkowania (namaczanie) likwiduje te substancje i powoduje łatwiejsze trawienie.
Super artykuł!Oby tak dalej!
Bardzo zdrowe! To jedno z najlepszych źródeł omega-3 🙂