Przesłodkie surowe i zdrowe pączki donaty

DSC08772

Pączki pączki pączki. Tak, dzisiaj tłusty czwartek. Ze wszystkich stron jesteśmy bombardowani: „zjedz dzis pączka” „dziś nie liczymy kalorii” „pączki trzeba dziś zjeść” itd itd. Czyżby? Skąd ta propaganda pączkowa?

No, ale żeby nie było tradycja. Dlatego ja wraz z tradycją postanowiłam zrobić zdrową, ale i tłustą (jak na tłusty czwartek przystało) wersję pączków. Tak, tak, dobrze słyszysz, a raczej czytasz – ZDROWĄ. 🙂 Moje pączusie, a raczej donaty nie dosyć, że są zdrowe, to na dodatek surowe i robi się je w 10 minut. Zapraszam na przepis.

DSC08768

Do zrobienia surowych donatów potrzeba:

  • dwie łyżki ziaren słonecznika
  • łyżkę nasion chia
  • łyżeczkę karobu lub jak ktoś woli kakao (jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś o kakao zapraszam tutaj: klik, klik)
  • 100 g daktyli
  • garść rodzynek

Do zrobienia polewy potrzeba:

  • garść wiórków kokosowych
  • dwie spore łyżeczki oleju kokosowego
  • spora łyżka syropu z agawy/klonowego lub miodu

Opis przyrządzenia:

Daktyle i rodzynki namocz w wodzie. Wrzuć do melaksera wszystkie składniki na zrobienie donatów i dorzuć namoczone daktyle i rodzynki. Wszystko dokładnie zmiel. Powinna powstać dość lepka masa. Jeśli wyszła za sucha dorzuć daktyli jeśli za lepka słonecznika i zmiel ponownie. Z masy uformuj donaty lub jak ktoś woli może zrobić też małe kuleczki pączusie. Teraz przejdź do zrobienia pysznej kokosowej polewy, która będzie wyglądała jak lukier. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki na polewę i zblenduj. Gotową masą pokryj surowe pączki. Teraz włóż je na 1 h* do lodówki aby stwardniały. Smacznego!

*Jeśli zależy ci na czasie wystarczy 15-20 minut w lodówce i możesz serwować gościom.

DSC08770 DSC08784

Moim zdaniem to idealna pyszna i zarazem zdrowa wersja tłusto czwartkowych pączków. Jeszcze masz okazję wypróbować. Dzień się nie skończył. Aczkolwiek takie surowe ciasteczka donaty polecam serwować również w inne okazje. Okazja zawsze się znajdzie.:)

Uwaga! Surowe donaty są baardzo słodkie. Radzę zrobić je raczej małe, bo dużo się nie zje, a przesłodzenie gwarantowane.:):)

-pozdrawiam, miłego dnia, Magda 🙂

Written By
More from Magdalena
Kolejna afera – AFERA RYŻOWA !!
W ostatnich miesiącach zasypywani jesteśmy różnymi spożywczymi aferami, była sól, jajka no...
Read More
Join the Conversation

4 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.