Domowa KISZONA KAPUSTA

 

Domowa KISZONA KAPUSTA

Domowa KISZONA KAPUSTA od pokoleń jest uznawana za bardzo dobry pokarm świetnie nadający się do zimowych obiadów i nie tylko. Nasze babcie i ich babcie wiedziały, że jest bardzo zdrowa i bardzo smaczna, niestety w dzisiejszym świecie zapominamy jak w bardzo prosty i szybki sposób sposób ją przygotować. Mowa oczywiście o KISZONEJ KAPUŚCIE.

Mnie osobiście marketowe kiszonki nie za bardzo odpowiadają, brakuje im tego czegoś. Może to z powodu produkcji masowej, bądź mojego specyficznego gustu, a może dlatego, że zwykły śmiertelnik nie ma dostępu do niektórych ciekawych składników.:) W foliowanych kiszonkach można znaleźć przede wszystkim kwas askorbinowy, który w bardzo skuteczny sposób wypłukuje z naszego organizmu naturalną witaminę C. Różnego rodzaju konserwanty zabijają prebiotyki i wszelkiego rodzaju pożyteczne bakterie, które pomagają nam w trawieniu i w układzie pokarmowym wytwarzają witaminy z grupy B.

 

A teraz tak na poważnie jeśli masz 30-40 minut i nie wiesz co z nimi zrobić to zrób kapustę kiszoną 🙂
Dam Ci drogi czytelniku bardzo prosty sposób na jej zrobienie.

DOMOWA KISZONA KAPUSTA – Przepis

Na 5 litrowy gliniak potrzeba :
– 2 główka białej kapusty –
– 3 marchewki –
– sól 20g na kg kapusty –
Domowa KISZONA KAPUSTA 2
I nic więcej nie potrzeba, chyba że sobie zaszalejesz i zaczniesz ją przyprawiać wedle uznania.
Możesz dodać kilka liści laurowych, jabłko, kolendrę, koper lub kminek.

Opis: 

W przypadku gdy nasza kapusta jest jeszcze zielona, trzeba ją na dwa – trzy dni postawić w zaciemnionym miejscu aby zbielała.

Kapustę należy posiekać (ja używam miksera z odpowiednim ostrzem), a głąb wyrzucić, marchewki zetrzeć na małej tarce. W glinianym garnku na każdą garść kapusty i porcję marchewki sypiemy dwie płaskie łyżeczki soli, następnie ugniatamy i kolejna warstwa. Po kilku warstwach powinna pojawić nam się woda, nie należy jej usuwać, a w przypadku zbyt małej ilości płynu można dolać zimnej przegotowane i osolonej wody. Należy pamiętać, aby nie zapełniać całego naczynia kapustą, ponieważ podczas fermentacji burzliwej (2-4ty dzień) kapusta może nam wykipieć.

Czekamy cierpliwie kilka dni i możemy się zajadać pyszną zdrową i swojską kapuchą. 🙂 Mniam..:)Tak przyrządzona kiszonka ma zaledwie 17Kcal w 100g, bardzo dużo witamin i minerałów tj.:

– 20 mg witaminy C (tej prawdziwej :)),
– wapnia 54 mg,
– fosforu 34mg,
– witaminę E,
– naturalne przeciw utleniacze,
 i co najważniejsze kiszona kapusta (o ironio!) jest zasadotwórcza.
Domowa KISZONA KAPUSTA 3
Czy wy też tak jak ja lubicie kiszoną kapustę? Może sami macie jakieś doświadczenie z kiszeniem? 
Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu i czekam na wasze komentarze.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)

Written By
More from Łukasz
Zabójcy w ukryciu – trucizny dzisiejszych czasów
http://www.tte.co.uk/asset/image/laboratory-careers-1-710×0.jpg Żyjemy coraz szybciej, często nie zastanawiając się jakie trucizny znajdują się...
Read More
Join the Conversation

9 Comments

  1. says: Anonimowy

    Uwielbiam kapustę kiszoną, szczególnie teraz.. Wiedziałam, że jest zdrowa, ale że aż tak. Teraz jeszcze częściej po nią sięgnę. Dzięki za ten przepis.:)

    1. says: admin

      To może czas teraz na Ciebie, to jest banalne. Tylko pamiętaj aby dać odpowiednią ilość soli, ja raz dałem za mało i klops-trzeba było wyrzucić.

  2. says: Magda

    Bardzo lubię kiszoną kapustę i teraz będę ją robić sama bo nawet w domu widziałam właśnie taki gliniany garnek.Bardzo przydatny post.

Leave a comment
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.