Jabłka jedz dla zdrowia i szczęścia!

Jest zima. Jabłka są głównym owocem spożywanym w diecie zimowej, gdyż są to nasze rodzime polskie produkty. Można z nich robić soki, shake’i, gotować kompoty lub po prostu jeść na surowo
Dziś przyjrzymy się im dokładniej. Dlaczego są takie dla nas zdrowe? Jakie mają pozytywne skutki dla naszego organizmu? Co jest w nich takiego, że powinniśmy je jeść?
Zaleca się zjadanie (w jakiej chcemy formie) przynajmniej 2 jabłek dziennie.
Niepowtarzalny smak jabłek zawdzięczamy zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także świetnie przyswajalnych cukrów.
Jabłka mogą odgrywać pewna rolę w prewencji różnych chorób cywilizacyjnych, do których należą choroby układu krążenia, cukrzyca, otyłość czy nowotwory.

http://poradyapteczne.pl/wp-content/uploads/2012/01/1367303_45511375.jpg

Zalety w skrócie:
Jabłka zawierają m. in. dużo fosforu, wapnia, żelaza, arsenu, sodu, pektyn i witamin. Jak również: neutralizują substancje toksyczne, oczyszczają krew, obniżają poziom cholesterolu, regulują przemianę materii, obniżają ciśnienie, normalizują poziom cukru we krwi, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy, wspierają system odpornościowy, wzmacniają układ nerwowy, dbają o serce, działają kojąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego, są skuteczne w walce z zaparciami, łagodzą bóle reumatyczne, korzystnie działają na włosy i paznokcie, zapewniają piękną cerę. Sporo tego…:)
Najważniejszą witaminą obecną w jabłku (gromadzi się ona pod skórką) jest witamina C, której zadaniem jest wzmacnianie układ odpornościowy.  Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich tej witaminy. Najwięcej oczywiście znajdziemy jej w owocach surowych, jednak im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Ciekawostką jest to, że małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże.

Jabłka to bogate źródło flawonoidów, które zmniejszają przepuszczalność, uszczelniają i uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych i tym samym zapobiega powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”. Redukują odkładanie się blaszek  miażdżycowych w tętnicach, co zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz choroby niedokrwiennej serca. Mają również działanie antyoksydacyjne, polegające na usuwaniu z organizmu szkodliwych związków, występujących w postaci wolnych rodników co przeciwdziała wiotczeniu skóry i zapewnia jej młody wygląd. To właśnie tego typu substancje są przyczyną przyspieszonego procesu starzenia się organizmu oraz wielu chorób takich jak: nowotwory, zaćma czy choroby układu krążenia.

Jabłka odkwaszają organizm (mimo kwaskowatego smaku), ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu, a także żelaza, które zapobiega anemii. Jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą przyczynić się do zmniejszenia obrzęków nóg.

http://z4.figa.pl/z4.figa.pl/eb874cf81fae78df6d4ab5017bd842d5.jpg
W jabłkach, a dokładnie w ich gniazdach nasiennych i skórce znajduje się najwięcej pektyn (błonnika rozpuszczalnego), których zadaniem jest oczyszczanie organizmu z substancji trujących. Niestety właśnie te dwa składniki jabłka najczęściej są przez nas odrzucane. Pektyny podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z naszego organizmu, dodatkowo wydalają z organizmu resztki pokarmów, reguluję florę bakteryjną jelit oraz pomagają w problemach z zaparciami skutecznie im przeciwdziałając.
Kolejną WAŻNĄ moim zdaniem zaletą – dieta bogata w błonnik pektynowy obniża poziom cholesterolu we krwi, w tym frakcji LDL oraz trójglicerydów, czyli zapobiega miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Jednak takie właściwości mają tylko pektyny surowe, więc jedzmy surowe jabłka jak najczęściej oraz do czego Was zachęcam pijmy świeżo wyciśnięte soki z jabłek, czy ogólnie owocowe i warzywne.

Jedno średniej wielkości jabłko to około 60 kcal, natomiast pół szklanki gotowego soku jabłkowego w kartonie to około 45 kcal. Soki w kartonach robi się z zagęszczonego soku owocowego i nie zawierają tak istotnych dla zdrowia i sylwetki pektyn. Najzdrowszy sok to taki, który sami przygotujemy w domu. I chyba niestety, ale tak już będzie zawsze, że tylko to co sami przygotujemy sobie w domu będzie 1000 razy zdrowsze i w sklepach takich rzeczy nie znajdziemy. Pamiętajmy, że taki sok najlepiej wypić od razu po sporządzeniu.

Kolejną i to już ostatnią zaletą jabłek – ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie, a gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom.

I oczywiste, że jabłka są niezastąpione w różnego typu kuracjach odchudzających, gdyż błonnik ma zdolność pęcznienia w żołądku, co zmniejsza uczucie głodu
 
http://poradyapteczne.pl, http://chudnij.pl/, http://www.poradnikzdrowie.pl, http://www.sfd.pl
Jadnak ja uważam, że jabłka powinny być niezastąpionym elementem naszej codziennej diety i nie powinniśmy o nich zapominać. Starajmy się zjadać je w całości. Ja jabłka uwielbiam i staram się jeść je jak najczęściej. A wy lubicie? Zachęcam do komentowania:D

Pozdrawiam,
Magdalena:)

Tags from the story
, , , ,
Written By
More from Magdalena
Żywność dodająca energii
http://www.flickr.com/photos/anntatti/3981854968/ Na początku chciałam napisać, że przepraszam wszystkich za to, że nie...
Read More
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.