Bardzo szybka i zdrowa potrawa, mam nadzieję, że Wam zasmakuje, bo ja się w niej zakochałam..:)
Zapraszam do przepisu.
Zapraszam do przepisu.
Makaron z suszonymi pomidorami,
szpinakiem i pieczarkami
Całkowity czas przygotowania:
= ok. 20 minut
Potrzeba (przepis dla dwóch osób):
♦ ok. 200 g makaronu,
♦ słoik suszonych pomidorków (ja mam domowej roboty, jeśli ze sklepu, to polecam te najzwyklejsze bez dodatków),
♦ pół paczki mrożonego szpinaku – może być nawet trochę więcej (osobiście używam tego w formie brykiecików),
♦ 5-6 sporych pieczarek,
♦ przyprawy (pieprz, sól, oregano, bazylia, polecam również szczyptę ostrej papryki:)),
♦ oliwa z oliwek i olej linany (tłoczone na zimno) do polania.
Opis:
Makaron gotujemy al dente. Na patelnię wrzucamy szpinak i dolewamy pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem aż szpinak stanie się miękki. W między czasie kroimy pieczarki na plasterki. Gdy szpinak będzie miękki, dodajemy pieczarki i suszone pomidorki (z których wcześniej odleliśmy zalewę ) i gotujemy już bez przykrycia, gdyż pieczarki dodatkowo puszczą wodę, a zależy nam aby jej większa część odparowała. Gdy makaron już się ugotuje – odcedzamy go i nakładamy na talerze. Do gotujących się warzyw dodajemy przyprawy, mieszamy i gotowe.:)
Na wyłożony już makaron nakładamy warzywa. Następnie, aby wszystkie składniki nasz organizm lepiej przyswoił polewamy wszystko łyżką oliwy z oliwek i łyżką oleju lnianego. Ważne! Najlepiej, aby były tłoczone na zimno..
Życzę SMACZNEGO!:)
Pozdrawiam,
Super przepis! 🙂 Dzień po tym jak go tutaj zobaczyłam musiałam spróbować, wszystkim smakowało! 😉
Pięknie tu i kolorowo, aż chce zdrowo odżywiać, a przy okazji pewnie jeszcze bardzo smaczne posiłki 🙂