http://www.apetyt-na-zdrowie.pl/wp-content/uploads/Thumbnail/czosnek.JPG |
Czosnek zawiera wiele pochodnych siarki. Warzywo produkuje te substancje dla zabezpieczenia się przed atakującymi jego bulwę grzybami i bakteriami i to właśnie tym substancjom
przypisuje się dobroczynne właściwości.
czosnku jest jego zapach. Przeprowadzone
badania wykazały, że substancja (allicyna) wydzielana przez zgniecione ząbki czosnku ma silniejsze działanie niż tetracyklina czy
penicylina.
zapalenie oskrzeli czy koklusz, wtedy również warto jeść czosnek, gdyż działają odkrztuśnie i zmniejszają przekrwienie.
Dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w
naszych jelitach. Działa destrukcyjnie także na rozliczne atakujące nas
bakterie. Zaleca się duże spożycie czosnku przez dzieci.
![]() |
|
http://adamczewski.blog.polityka.pl/wp-content/uploads/2008/11/ czosnek-fot-lukasz-zandecki-agencja-gazeta.jpg |
Cukrzyca. Według badań czosnek silnie oddziałuje na naszą trzustkę i
pobudza ją do wydzielania insuliny. Dzięki tej swojej unikalnej
właściwości jest szczególnie polecany cukrzykom. Skutecznie obniża im
poziom cukru we krwi, a przy okazji działa uodparniająco i
przeciwutleniająco.
ułatwiają trawienie i wydalanie gazów z organizmu. Zapach czosnku może nas odstraszać, ale równie
nieprzyjemne mogą być skutki kłopotów trawiennych po zjedzeniu potraw
bez tego warzywa. Sprawdźcie, ale pamiętajcie wszystko z umiarem. Jeśli dodamy do potrawy go zbyt dużo, to również nie będzie dobrze.
krwi (według badań stwierdzono, że już po 4 tygodniach jedzenia czosnku, następuje obniżenie cholesterolu o 12%) oraz normuje ciśnienie krwi. Poprawia przepływ krwi w żyłach i działa przeciwzakrzepowo dlatego też powinny go stosować osoby zagrożone
chorobą wieńcową czy wylewem. Osoby cierpiący na miażdżycę także nie powinni
się ograniczać w jego spożyciu
toksynami i zanieczyszczeniami środowiska. Wszystko to dzięki allicynie.
starsze. Nie należy jednak zjadać go zbyt dużo (dwa ząbki dziennie w zupełności wystarczą). Jednak na czosnek powinny uważać
kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz
osoby przyjmujące insulinę lub z niskim ciśnieniem krwi. Nim włączą one
go do swojej diety powinny zapytać lekarza czy warzywo to nie będzie
wchodziło w reakcje z przyjmowanymi lekami.
większość dopadających nas chorób? Odpowiedź brzmi tak. Czy więc nie lepiej spróbować i wprowadzić go do naszej stałej codziennej diety?
Czosnek z Chin
znajdziemy dzisiaj praktycznie w każdym sklepie. Jest dużo większy od polskiego, jest śnieżnobiały,
wygląda więc ładniej i okazalej. W smaku jest znacznie łagodniejszy i
bardziej słodki. Do tego łatwo się obiera, jest bardziej suchy, nie
kiełkuje, ale za to pleśnieje. Jest oczywiście sporo
tańszy. Odmiany uprawiane w Polsce są mniejsze i zazwyczaj mają lekko różowy lub
fioletowy odcień.
wszystkim zawiera mniej allicyny (substancji bakteriobójczej), która
uwalnia się w czasie rozdrabniania warzywa. A przecież właśnie jej
obecność decyduje o wyjątkowych właściwościach czosnku.
wiadomo w jakich warunkach jest uprawiany czosnek chiński i czy wolny jest od wszelkich
„ulepszaczy”. Coraz głośniej słychać, że może być genetycznie
modyfikowany, pompowany groźnymi dla zdrowia chemikaliami i
antybiotykami. Organizacje konsumenckie w Europie Zachodniej od dawna
ostrzegają, że chiński czosnek może mieć działanie rakotwórcze.
tylko czosnek spędza sen z oczu.
Coraz częściej na sklepowych półkach pojawia się cebula prosto z Chin, ale o tym może innym razem.:)
trójglicerydów,
korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia.
I pamiętajcie! Wystarczy regularnie zjadać tylko 2 ząbki czosnku dziennie, a efekty w przyszłości na pewno będą niesamowite.:)
Szkoda, że nie lubię czosnku, ale gdy jestem chora przełknę wszystko 😀
Może jeszcze nie wiesz, że lubisz, zawsze na wszystko przychodzi czas, a smak się zmienia.:)
Ja używam czosnku obsesyjnie do wszytskiego. A jak jestem chora to potrafie chrupać surowy:D
M.
No to witaj w klubie, ja również.:) Dodaje on ostrzejszego smaku każdej potrawie, co lubię.:)
Dobry artykuł!Uwielbiam czosnek, nawet na surowo. Bardzo dobry na wszystko. To jest mój złoty środek;)
W szczególności gdy mnie coś zaczyna brać, zaraz sięgam po czosnek, szybko działa i co najważniejsze uzdrawia!
Będę częściej zaglądać
Pozdrawiam