Zabójcy w ukryciu – trucizny dzisiejszych czasów

http://www.tte.co.uk/asset/image/laboratory-careers-1-710×0.jpg
Żyjemy
coraz szybciej, często nie zastanawiając się jakie trucizny znajdują się obok
nas, jakie spożywamy codziennie. Często mamy dolegliwości, których wystąpienie
ciężko jest wytłumaczyć. Bóle głowy, depresje, nudności, brak chęci do życia i
wiele wiele innych.
Zatrucie często kojarzymy z nagłymi wymiotami oraz bólami głowy.
Niestety jest wiele substancji zatruwających nas powoli, dzień po dniu, tydzień
po tygodniu, a wszystkie objawy stają się częścią nas.

W  poniższym poście
postaram się przedstawić kilka z wielu trucizn spożywanych bardzo często, a
nawet codziennie.
 

Chemia rolnicza

Pierwsze pestycydy używane były ponad 200 lat temu. Na
początku stosowanie były np. wywary z tytoniu na mszyce lub zieleni paryskiej
na stonki.

Pierwszy bardzo toksyczny pestycyd był wykorzystywany już
podczas II wojny światowej pod nazwą DDT. Badania pokazały, że toksyczne
związki znajdowano w mleku krowim, mięsie, a nawet w mleku matki po okresie
dwóch lat od kontaktu z daną substancją.
Insekty bardzo szybko uodporniały się na pestycydy przez
co trzeba było stosować o wiele większe dawki, jak również wynajdować nowe
jeszcze silniejsze substancje chemiczne.
W Latach 70-tych XX wieku wprowadzono bardzo toksyczny
herbicyd Roundup, który niszczył wszystkie rośliny mające z nim kontakt.
Stosowanie go na wielką skalę w ogromnych ilościach było możliwe dzięki stworzeniu
Genetycznie Modyfikowanych Roślin (odpornych na ten herbicyd) tj. soja Roundup Ready, czy kukurydza Roundup
Ready (Przeczytaj również: GMO – cała prawda cz.1 i cz.2).

Niestety przyszłość rolnictwa nie jest kolorowa, należy
się pocieszać faktem, że powstaje coraz więcej upraw ekologicznych wolnych od
GMO. 

Leki i Sztuczne Suplementy Diety
Idąc do lekarza w XXI wieku prawie zawsze wychodzimy z
plikiem recept, „tabletkami na wszystko”. Bezgranicznie ufamy
medycynie konwencjonalnej, bo jak nie ufać będąc bombardowani zewsząd reklamami,
to na przeziębienie, to na niestrawność, zaparcia, stawy, seks, a w efekcie i
tak będzie trzeba wziąć lek na wątrobę.

Najnowsza moda, czyli suplementacja stała się tak
popularna, że ludzie uważają, iż nie trzeba się dobrze odżywiać, tylko zjeść
garść tabletek. 

Dodatki do żywności

Glutaminian monosodowy
jest substancją poprawiającą smak i zapach potraw. Występuje naturalnie we
wszystkich produktach spożywczych. Badania przeprowadzone przez wielkie
koncerny udowadniają, że Glutaminian jest bezpieczny dla zdrowia, jednakże
dodawanie go do całej gamy przetworzonej żywności powoduje ogromne tycie milionów ludzi. Dodawany jest ze
względu na uzależniający charakter, wszystko smakuje lepiej.  

Spróbujcie otworzyć paczkę chipsów, zjeść trochę, a
resztę zostawić „pod nosem”, ale nie jeść. Gwarantuję że będzie to katorga. 

Aspartam
znaleźć go można w bardzo wielu produktach żywnościowych, tj. napojach
gazowanych, płatkach śniadaniowych, dżemach, gumach do żucia, piwach smakowych
oraz prawie wszystkich środkach dietetycznych i diabatycznych. Ze względu na brak
kalorii i bardzo słodki smak (200 razy słodszy od cukru) często wybierany jest przez
osoby otyłe. Składa się z wielu związków chemicznych, metanol (o którym
wiadomo, że jest trucizną), Dwuketopiperazynę (powoduję raka mózgu),
fenyloalaninę (wywołuje wiele neurologicznych problemów). 
Fluor
Już Hitler podczas II Wojny Światowej znał cudowne zalety
fluorowania wody pitnej w obozach zagłady. Ludzie po spożyciu fluoru stają się
otępiali, podatni na wszelkiego rodzaju manipulacje.
Do słynnego leku psychotropowego „Valium”
dodano fluor i tak powstał Rohypnol około 10x
silniejszy oraz tak samo uzależniający. Dodatkowo fluor dodaje się do wielu
środków owadobójczych.

Działania pożądane: zmienia strukturę kości (zwiększa
łamliwość), uszkadza system odpornościowy, zmniejsza IQ, powoduje zwapnienie
szyszynki, wywołuje niektóre rodzaje nowotworów i wiele innych. 

Używki: Alkohol i Nikotyna
Wyniszczenie organizmu spowodowane długotrwałym paleniem
jest wszystkim bardzo dobrze znane, jednakże nałóg ten jest nadal bardzo
powszechny. Palacze myślą, że niszczą tylko płuca, lecz nie jest to prawdą, wyniszczany
jest cały organizm. W papierosie jest wiele substancji rakotwórczych, smoły (zatykają
pęcherzyki płucne przez co wywołują stan chronicznego podduszenia, trudności z
oddychaniem) oraz nikotyna (jedna z najbardziej uzależniających substancji na
ziemi. Nikotyna często jest porównywana z cyjankiem. Nie
wiesz jak rzucić palenie? Przeczytaj wpis: Rzuć swojego przyjaciela.

Alkohol, jeśli jest dla ludzi, to „powinien”
być spożywany tylko okazjonalnie w niewielkich ilościach, częste spożywanie
prowadzi do alkoholizmu. Zatruwa mózg, wyniszcza wątrobę oraz trzustkę.
Długotrwałe spożywanie powoduje marskość wątroby oraz śmierć.   


Nie obędziemy
się od tych oraz wielu innych trucicieli, zawsze będą wśród nas. I to od nas
zależy czy będziemy im pomagać, czy spróbujemy ograniczyć im dostęp.  Życie od zawsze stawia przed nami zadania. Nie
należy się poddawać nie zważając na konsekwencje, ale stanąć do walki o lepsze
jutro.
Do walki, w której wygraną jest nasze zdrowie i lepsze
samopoczucie. Wybierz zdrowie!

Podobał ci się wpis? Proszę skomentuj. Jestem ciekawy
Twojego zdania na ten temat.

Pozdrawiam,
Łukasz B.
Jest to pierwszy wpis Łukasza B., wspaniałego człowieka i
mojego narzeczonego, wegetarianina, który od wielu lat interesuje
się zdrowiem, aktywnością ruchową i medycyną niekonwencjonalną. W końcu
postanowił dołączyć się do tworzenia tego bloga dla Was. Mam nadzieję, że dzięki
temu zaczniemy dodawać częściej i więcej wartościowych wpisów, aby uczyć i
inspirować was do tego, że każdy może żyć zdrowo jeśli tylko chce. I nie
potrzeba do tego dużego wysiłku tylko samozaparcia, wiedzy i chęci. 
Dziękuję Wam, że jesteście.
Zapraszam również na facebooka
Jeśli podobał ci się wpis, możesz go udostępnić tutaj. Może dzięki tobie, ktoś inny również skorzysta z tej wiedzy. 🙂 
                                                                                                    Pozdrawiam, Magdalena S.

Written By
More from Łukasz
Domowa KISZONA KAPUSTA
  Domowa KISZONA KAPUSTA od pokoleń jest uznawana za bardzo dobry pokarm...
Read More
Join the Conversation

5 Comments

  1. says: Anonimowy

    To jest przerażające, że aż tyle trucizn funkcjonuje wśród nas, a my czasem zapominamy o tym. Warto pamiętać i ograniczać je do minimum. A tych reklam z lekami mam już dość, niestety wielu ludzi nadal myśli, że mogą im w czymś pomóc i kupują.
    Fajny wpis. Dzięki.

  2. says: Patrycja

    Bardzo dobry wpis. Często jesteśmy nieświadomi tego ile chemii znajduje się w produktach spożywczych które kupujemy.. Sama staram się wybierać tylko te zdrowsze produkty, ale jak wiadomo, nie zawsze jest to możliwe. Tak jak piszesz w swoim poście, wybieranie takich produktów jest dla nas wygraną w której głównej nagrodą jest nasze zdrowie i lepsze samopoczucie. Pozdrawiam 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.