Bo zdrowie to podstawa – KIEŁKI

Autor:http://4.bp.blogspot.com/-YoqVnrFs3rU/Tc_EAiuEcmI/AAAAAAAABH8/3atM3VLTwjQ/s1600/Kielki_warto_jadac_3400613.jpg

Cenne właściwości kiełek odkryli przed kilkoma tysiącami lat chińscy żeglarze, którzy podczas przedłużającego się rejsu zmuszeni byli jeść kiełkującą od wilgoci fasolę. Żeglarze nie tylko uniknęli śmierci głodowej, ale wzbogacili kuchnie chińską o wartościowy pokarm. Natomiast skiełkowany jęczmień pierwszy raz został zastosowany przez dr. Davida Mac Bride w XVIII w jako środek przeciwko szkorbutowi.

Co jest w nich takiego?

Skiełkowane nasiona roślin stosowane są we współczesnych kuchniach wielu krajów. U nas są jeszcze na razie mało popularne. Według specjalistów zawarte w kiełkach składniki są lepsze dla organizmu niż te w dojrzałych warzywach. Kiełki są kopalnią zdrowia, zawierają wiele witamin, soli mineralnych, aminokwasów i enzymów. Bierze się to stąd, że rosnący kiełek, który za chwilę przemieni się w dorodną roślinę i wyda owoce, wyciąga z ziarna wszelkiego rodzaju witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, enzymy, białka oraz łatwo przyswajalne węglowodany.

W kiełkach zawarte są białka, cukry, tłuszcze, naturalny błonnik i witaminy. Większość z nich dostarcza organizmowi witamin z grupy B, a także witamin A, C, E i PP. W ich skład wchodzą również pierwiastki potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu – wapń, żelazo, siarka, cynk, magnez, jod, selen, potas i lit. Białko roślinne pomaga odbudowywać komórki i tkanki. Potas ujędrnia mięśnie, nie dopuszcza do ich wiotczenia. Witamina E ma właściwości odmładzające. Witamina C zwiększa odporność, zapobiega przeziębieniom. Zawarte w kiełkach składniki mineralne chronią przed anemią, usuwają dolegliwości przewodu pokarmowego, wpływają korzystnie na cebulki włosów. Osoby, które jedzą kiełki, mają zdrowsze serce, skórę, nerwy i mózg, obniża się im również poziom cholesterolu we krwi.

Jeszcze raz…………DLACZEGO WARTO JEŚĆ KIEŁKI:

·         wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek, dzięki dużej zawartości białka roślinnego,
·         chronią organizm przed anemią,
·         zapobiegają i leczą przeziębienia, zwiększają odporność,
·         obniżają poziom cholesterolu we krwi,
·         ujędrniają mięśnie, dzięki potasowi,
·         usuwają dolegliwości i zapobiegają schorzeniom układu pokarmowego,
·         odmładzają, dzięki zawartych w kiełkach antyutleniaczach opóźniają procesy starzenia i pomagają zachować urodę,
·         utrzymują w zdrowiu serce, krew, mózg, nerwy i skórę,
·         działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie,
·         odchudzają, dzięki zawartych w nich flawonoidach pobudzają wydzielanie żółci, a to ułatwia trawienie,
 
·         są doskonałe przy wszelkich kuracjach (łagodzą i likwidują objawy chorób, są lekkostrawne, dzięki czemu mogą się znaleźć w diecie ludzi chorych),
·         poprawiają sylwetkę za sprawą potasu, który zwiększa wydolność organizmu i podnosi skuteczność ćwiczeń fizycznych,

Kiełki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, warzywniakach lub wyhodować samemu. Kiełki bardzo łatwo można przygotować w domu, posługując się specjalnymi naczyniami albo zwykłym słoikiem przykrytym gazą przymocowaną do jego otworu. Oczywiście ja preferuję i polecam kupować je w sklepach ze zdrową żywnością, tam mamy pewność, że będą zdrowe i nienafaszerowane chemią.

Mam nadzieję, że ten wpis zachęci Was do rozpoczęcia własnego wysiewu różnego rodzaju kiełek. Moje właśnie już rosną, jak będą już gotowe to wrzucę tutaj kilka zdjęć.
Bo tak naprawdę to przecież dbanie o własny organizm jest jedną najważniejszych rzeczy jakie powinniśmy robić, aby być zdrowym, a często jest to pomijane. Żadne tabletki nigdy nas nie wyleczą, tylko może przytłumią chorobę, jeśli jest jeszcze czas (a czas jest zawsze) lepiej stosować metody bardziej zdrowe.
W kolejnym wpisie przybliżę Wam jakie rodzaje kiełek można wysiewać i jakie właściwości każde posiadają… i coś jeszcze. Więc zapraszam na kolejny wpis niebawem.:)

XO,
Magdalena 🙂

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_wartosci_odzywcze_kielkow_roslin.html
http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl4/teksty932/kie%C5%82ki_wiosn%C4%85_
Written By
More from Magdalena
Dlaczego warto karmić piersią? 22 zdrowotne zalety
Trwa międzynarodowy tydzień karmienia piersią (1-7 sierpnia). Pisałam już wam dzisiaj na...
Read More
Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Archiwa