Jak obiecałam przyszedł czas na kilka przepisów do diety Dukana. Mam nadzieję, że potrawy zachęcą was do zastosowania tej diety i zainspirują do wymyślenia innych ciekawych smacznych potraw.:)
Faza I – faza ataku
Sałatka z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2-3 jajka na twardo
pieprz
zioła
Tuńczyka odcedzamy na sicie dodajemy pokrojone jajka, następnie wszystko mieszamy dodajemy pieprz i zioła do smaku.
Pierś z kurczaka w musztardzie i ziołach
1 pojedyncza pierś z kurczaka
szczypta przyprawy curry
zioła
pieprz
łyżka musztardy
Na dzień przed podaniem smarujemy mięso musztardą, posypujemy ziołami, pieprzem i curry, po czym odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Podsmażamy zamarynowane mięso na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Gdy się zarumieni, dodajemy 1/3 szklanki wody i dusimy jeszcze pod przykryciem przez 8-10 minut.
Filet z dorsza pod pierzyną
1 filet z dorsza
jajko
mąka kukurydziana
przyprawy
jogurt
Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki tak 5×5 cm. Kawałki dorsza obtoczyć w jajku, a następnie w mące kukurydzianej i układać w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch wylać 2 rozbełtane jajka. Posypać bazylią. Piec w piekarniku.
Podawać z jogurtem.
Ser smażony
twaróg chudy
soda
przyprawy (sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa)
Twaróg rozdrabniamy, zasypujemy sodą (pół łyżeczki). Odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy, włączamy na mały ogień i mieszamy, ser zrobi się płyny. Mieszamy cały czas, aby nie dopuścić do wrzenia. Następnie zlewamy do miseczki, studzimy w lodówce. Jak już zgęstnieje można jeść.
Placki proteinowe
2 jajka
ok 2-3 łyżek zmielonych otrąb
proszek do pieczenia (troszeczkę)
troszkę słodziku
łyżka serka homo 0%
Jajka ubijamy ze słodzikiem, dodajemy zmielone otręby, dodajemy serek, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy z obu stron jak naleśniki. Do smaku można dodać 2 krople aromatu np. waniliowego.
Faza II – faza równomiernego rytmu utraty wagi
Sałatka z łososiem
10 dag wędzonego łososia
opakowanie serka wiejskiego
2-3 jajka na twardo,
mały pęczek szczypiorku wraz z dymką
ząbek czosnku
sól i pieprz
Łososia kroimy na drobne kawałki. Ugotowane wcześniej jajka przepuszczamy przez sitko. Następnie szatkujemy szczypiorek wraz z dymką. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszkamy i jemy:)
Bigos z młodej kapusty
główka młodej kapusty,
pojedyncza pierś z kurczaka, szklanka przecieru pomidorowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa przyprawy
Szatkujemy kapustę. Następnie ją lekko solimy i czekamy około pół godziny, aż zacznie puszczać sok. Wkładamy ją do garnka i podlewamy 1-2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie dodajemy do tworzącego się wywaru kostkę rosołową. Pierś kurczaka tniemy na drobną kosteczkę i przyprawiamy do smaku ulubionymi ziołami. Następnie podduszamy ją w rondelku z niewielką ilością wody. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy je do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy. Ponownie mieszamy i dalej gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Kurczak a’la spaghetti
filet z kurczaka
pieczarki (dowolna ilość)
czosnek – 1 ząbek
pół cebuli
przecier pomidorowy
zioła prowansalskie
jogurt 0%
Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.
Fasolka szparagowa z pieczarkami
fasolka szparagowa żółta
fasolka szparagowa zielona
pieczarki
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
sok z cytryny do smaku
Fasolki obieramy z końcówek i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą (dodajemy pieprz), na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku.
Leczo
Pierś z kurczaka 100 g
Bakłażan 1 szt. (ok.250 g)
Cukinia 1 szt. (ok. 250 g)
Cebula 2 szt.
Pomidory 2 szt.
Vegeta, majeranek do smaku
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, sypiemy vegetą i majerankiem, na chwilę odstawiamy do lodówki. Następnie kroimy cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry). Kurczaka podsmażamy, dodajemy cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się należy dolać trochę wody i dusić. W oddzielnym naczyniu dusimy cukinię i bakłażana dolewając odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku.
W fazach III i IV jemy już to samo co w fazie II, tylko jeszcze bardziej urozmaicone, czyli dodajemy pieczywo, makaron czy ryż.
Wszystkim życzę smacznego i tym co stosują tą dietę i tym co nie.:)
Więcej przepisów można znaleźć np. na forum Wizażu.
Jeśli macie pomysły na inne potrawy lub już takie przetestowałyście:) proszę podzielcie się w komentarzach. Im więcej innych fajnych pomysłów tym lepiej.:)
Polecam również:
Są tam przepisy, które na pewno urozmaicą dietę, a odchudzanie stanie się łatwiejsze i smaczniejsze:) Książka dr Dukana.
Zobacz również: